Junija smo imeli možnost z manjšo skupino raziskovati okolico Skrilj. Biotsko najbolj pestra meseca na Vipavskem sta april in prva polovica maja, a takrat ni bilo možnosti. Ostal nam je junij. Pri izbiri terenskega dela smo se osredotočili na žilo, ki Skriljam daje življenje: na Skrivšek, ki je žal v fazi presihanja. Ko potok priteče v vas, je kmalu biološko mrtev, pretežno zaradi neurejene kanalizacije, delno pa k poslabšanju stanja prispeva tudi krčenje obrežne vegetacije, ki vodo čisti in blaži pregrevanje. Zato smo lahko vzorčili le nad vasjo, saj je stikanje po onesnaženi vodi lahko nevarno.

Opazovali smo kačje pastirje, ličinke enodnevnic, vrbnice, metulje, naučili smo se varno prijeti raka, da nas ne uščipne, ujeli smo postrv in jo vrnili v tolmun, kjer je bila doma. Del aktivnosti smo posvetili določanju rastlin po ključu, zadnji dan pa smo še mikroskopirali vodne vzorce iz Dobravske krnice.

Nov dan smo vedno začeli v razredu s predstavitvijo vsega zanimivega s terena prejšnjega dne in to je bil uvod v nov teren in nove zanimivosti.

Opazovanje potoka smo pred prihodom na šolo vedno sklenili pred domačijo g. Rudija Vidmarja in terenska opažanja dopolnili s pogovorom z njim, ki od malega živi ob potoku in s potokom. Mnogo zanimivega, koristnega in uporabnega smo izvedeli. Ob takih srečanjih sem vedno bolj prepričan, da mlade generacije od odhajajočih izvedo premalo vsega, kar bodo še kako potrebovale v bližnji prihodnosti.

Skrivšek je eden od mnogih potokov, ki bo letos presahnil. Obilo je bilo govora, kako naj bi se pripravili na prihajajoče krize s pomanjkanjem vode. Ne kaže najboljše. 14 dni po našem zadnjem obisku je potok zreduciran zgolj še na posamezne tolmune. Upam na plohe in nevihte (brez toče), da bomo lahko ob naslednjem obisku lahko rekli, da je potok še živ.

Hvala mali in delovni ekipi, vodstvu PŠ Skrilje in g. Rudiju Vidmarju iz Ruštij za vse.

Peter Valič

Dostopnost